Kaksi miestä kuoli kolarissa Salossa
Turkulaiset 26- ja 22-vuotiaat mieshenkilöt saivat surmansa varhain keskiviikkoaamuna Somerontiellä Salossa sattuneessa kolarissa. Siinä 26-vuotiaan ohjaama henkilöauto törmäsi ensin edellä ajaneen pakettiauton perään, päätyi sitten vastaan tulevien kaistalle ja törmäsi sillä tulleeseen pakettiautoon. Tämän jälkeen henkilöauto suistui tieltä osuen vielä päin kiveä. Kolari sattui vähän ennen kello 7:ää lähellä Salon ja Perttelin rajaa henkilöauton tullessa Someron suunnasta Saloon päin. Silminnäkijöiden kertoman mukaan henkilöauto oli ajanut erittäin kovaa vauhtia ja tehnyt useita hurjia ohituksia sankasta sumusta huolimatta. Salonseutulaiset pakettiautojen kuljettajat loukkaantuivat, ja toinen heistä vietiin hoidettavaksi Salon sairaalaan. Poliisi epäilee henkilöauton kuljettajan olleen huumeiden vaikutusten alaisena.
Ilmeisesti tapahtunut on myös yhteydessä keskiviikkoaamuna kello 5:n maissa Koskella tapahtuneeseen apteekkimurtoon. Siinä anastettiin runsaasti erilaisia huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä. Tällaisia oli myös täysin romuttuneessa kolariautossa, ja apteekin lähellä asuva henkilö oli nähnyt kahden miehen juoksevan apteekin lähistöllä olleeseen autoon.

(Lähde Salon seudun sanomat 16.8.2001
kuva Salon seudun sanomat)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolmen koulun rakennus tuhoutui Salossa
Salon keskustassa sijaitseva suuri koulurakennus tuhoutui aamuyöllä rajussa tulipalossa. Tulipalo sai aikaan miljoonien markkojen aineelliset vahingot. Kukaan ei loukkaantunut palossa. Rakennuksessa toimii kolme koulua. Meritalon ylä- ja ala-aste tuhoutuivat palossa täysin. Moision yläasteesta paloi ainakin puolet. Salon kansalaisopisto sen sijaan säästyi palossa kokonaan. Palokunta sai hälytyksen palopaikalle puoli kahden jälkeen. Palokunnan saapuessa koulurakennus oli täydessä tulessa. Palo saatiin hallintaan parissa tunnissa. Jälkisammutustyöt jatkuvat aamuun saakka. Tulipaloa epäillään tuhopoltoksi
(Lähde Turun Sanomat sähkeet 16.8.2001)

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Esko Keski-Vähälä
Moision koulupalo sai alkunsa Meritalon koulun ja Moision koulun välisessä katoksessa olleista roskalaatikoista. Poliisi tutkii paloa tuhotyönä, mutta muitakaan syttymisvaihtoehtoja ei vielä torstaina suljettu pois.
Moision koulupalosta yli 20 miljoonan vahingot

SSS-Mari Areva

Moision koulua keskiviikon ja torstain välisenä yönä pahasti tuhonneen tulipalon rahalliset vahingot saattavat aluepalopäällikkö Mika Kontion mukaan nousta jopa yli 20 miljoonaan markkaan.

Tuhoutuneessa rakennuksessa toimivat Moision yläaste, Meritalon erityiskoulun ala- ja yläasteet sekä Salon Kansalaisopisto. Rakennuksen ykköstien puoleisessa päädyssä sijainnut Meritalon koulu tuhoutui täysin ja Moision yläaste kärsi pahoista vesi- ja savuvahingoista. Kansalaisopisto säästyi palolta.

Moision koulurakennus valmistui vuonna 1969. Rakennusta laajennettiin 1980-luvun lopulla, jolloin valmistui kansalaisopiston lisäsiipi. Meritalon koulun siipi valmistui vuonna 1988.

Palo sai alkunsa Moision ja Meritalon koulujen välisessä katoksessa sijainneista roska-astioista. Komisario Pekka Ylikippari Salon poliisista kertoo, että palon päätutkintalinja on tuhotyö, mutta muitakaan syttymisvaihtoehtoja ei vielä torstaina rajattu pois. Keskiviikkoiltana koulun teknisen käsityön luokassa oli huonekalujen entisöintikurssi, jolla käytettiin helposti syttyvää pellavaöljyä. Kurssin opettajana toiminut henkilö on kuitenkin ilmoittanut vieneensä pois koulun tiloista kaikki käytetyt pellavaöljyiset kangaspalat kurssin loputtua.

Aluehälytyskeskukseen palosta ilmoitti ohikulkija. Salon palolaitos sai hälytyksen kello 01.39. Kontion mukaan palo oli suuri ja raju, mutta se saatiin kuitenkin hallintaan tunnissa. Jälkisammutustyöt jatkuivat pitkälle torstai-iltaan.

Salon palokunnan lisäksi paloa olivat sammuttamassa Salon, Halikon, Perttelin, Kiskon, Muurlan ja Perniön VPK:t. Sammutustöihin osallistui parisenkymmentä palomiestä ja noin 60 vapaapalokuntalaista.


Salon koulukeskuksen palo


Salon keskustan koulukeskuksessa raivosi tulipalo 16.elokuuta 2001 vastaisena yönä. Rouva Elsi Suorsa oli palaamassa kotiinsa, ja luuli savua ensin sumuksi, mutta havahtui sitten ja soitti Salon hätäkeskukseen kello 1.39. Ensimmäiset sammutusyksiköt olivat palopaikalla neljässä minuutissa, mutta tuli roihusi silloin jo niin suurella voimalla, että apuun kutsuttiin myös lähiseudun palokunnat.

Sammutustyössä oli mukana kaikkiaan 80 miestä ja 15 yksikköä, joten kyse oli suurpalohätyksestä. Salon palokunnan lisäksi paloa olivat sammuttamassa Salon, Halikon, Perttelin, Kiskon, Muurlan ja Perniön VPK:t.

Koulukeskuksessa toimivat Meritalon erityiskoulun ala- ja yläasteet, Moision koulun yläaste sekä Salon Kansalaisopisto. Meritalon koulu tuhoutui täysin ja Moision koulusta paloivat mm. voimistelusali ja ruokala käyttökelvottomaksi. Kansalaisopiston tilat sen sijaan säästyivät.

Meritalon koulusta jäi ilman koulua 90 oppilasta, Moisiosta 430 ja opettajia yhteensä 45 henkeä. Koulutoimenjohtaja Hannu Arve kertoi, että oppilaat sijoitetaan uusiin tiloihin maanantaina 20. elokuuta, jolloin koulutyö pääsee jatkumaan. Arven mukaan tuli tuhosi mm. syksyn uusia oppikirjoja ja aiheutti kaiken kaikkiaan 20 miljoonan markan vahingot. Palo tulee vaikeuttamaan koulutyötä Salossa jopa kahden vuoden ajan. Kaupungin koulujen saneerauksen tarve ja mahdollisten uusien koulurakennusten rakentaminen harkitaan uudelleen. Lähes jokaisessa Salon koulussa joudutaan kokemaan tilanpuutetta.

Hannu Arve on iloinen siitä, että palomiehet saivat opettajien avustuksella turvaan mm. ison osan koulujen tietokoneista ja servereistä. Koulukeskuksessa oleva hammashoitola ja kansalaisopisto selvisivät vähin vaurioin. Niiden toiminta on kuitenkin vaikeaa, koska ne ovat olleet samassa vesi-, sähkö- ja lämmitysjärjestelmässä tuhoutuneiden osien kanssa.

Aluepalopäällikkö Mika Kontio kertoi, että vahingot ovat kaikkiaan n. 20 miljoonaa markkaa. Salon kaupunginjohtaja Matti Rasilan mukaan kaupungille ei aiheudu onnettomuudesta varsinaista taloudellista rasitetta, sillä koulukeskus oli täysvakuutettu täydestä arvostaan.

Salon rikospoliisin erikoismiehet suorittivat heti verekseltään palopaikalla tutkintaa. Heidän apunaan oli tekniikkaryhmä Turun poliisista. Palo on saanut alkunsa Meritalon ja Moision koulun välisestä roskiksesta. Komisario Juha-Pekka Ylikipparin mukaan poliisilla on aluksi kaksi tutkintalinjaa: koulussa oli edellisenä iltana tehty puutöitä, joten on mahdollista, että niissä käytetyt aineet on kuljetettu roskikseen ja kysymyksessä olisi ollut ns. itsesytytys. Toinen mahdollisuus oli heti alusta saakka se, että palo on tahallaan sytytetty.

Varsin pian poliisin tutkimukset kääntyivät kuitenkin siihen suuntaan, että palo oli tuhotyö, entiseltä nimeltään tuhopoltto. Koulujen naapurissa asuneet henkilöt olivat nähneet yöllä useampien henkilöiden liikkuvan alueella. Poliisi jatkaa edelleen tutkimuksiaan palon syttymissyystä.

Moision koulun rehtori Kalevi Wilén pyysi heti aamulla apua Kriisikeskus Etapilta, totesi Etapin toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Lindholm. Tapahtuma pyrittiin purkamaan heti pois asianosaisten mielestä.

Lähteitä: Tapio Äyräväisen haastattelut: komisario Juha-Pekka Ylikippari, rikosylikonstaapeli Jorma Koski, kaupunginjohtaja Matti Rasila, koulutoimenjohtaja Hannu Arve, aluepalopäällikkö Mika Kontio ja toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Lindholm.

-------------------------------------------------------------------------------------
Turun Sanomat
 
Raivokas palo uhkasi valimoa Salossa
 
Jutun kuva
  Päivi Palm
Palomiehet saivat Leinovalun palon nopeasti hallintaansa.

Turun Sanomat, Salo
Päivi Palm
Uhkaava tulipalo Leinovalu Oy:n tuotantotiloissa aiheutti Salossa suurpalohälytyksen maanantaina aamupäivällä. Liikkeellä oli koko seudun sammutusvoima. Sammuttajat varautuivat pahimpaan, sillä valimossa käytetään myös erittäin herkästi syttyvää isopropanolia.
   - Palo saatiin hallintaan kuitenkin muutamassa minuutissa. Lujarakenteinen valimokin säilyi lähes vaurioitta, sanoo ensimmäisenä palopaikalle ehtinyt johtava palotarkastaja Jorma Elovaara.
   Leinovalun toimitusjohtaja Erkki Karvonen arvioi palovahingot 25 000 euroksi (150 000 mk). Palo pysäyttää myös joksikin ajaksi valimon yhden tuotantolinjan toiminnan.
   Palo syttyi, kun sulaa rautaa sisältävä kuljetin kaatui valimon lattialle ja tulikuuma rauta sytytti lähettyvillä olleita propaaniastioita. Niissä tuli levisi räjähdysmäisesti.
   Valimossa työskenteli palon syttyessä noin 50 työntekijää. He onnistuivat aloittamaan heti myös ensimmäiset sammutustoimet. Kukaan ei loukkaantunut tulipalossa.